SKOLA

CASE

5

minuter

Loops för praktisk-estetiska ämnen

Sandra är en av Loops ämnesansvariga pedagoger som utöver att använda Loops för att föra samman hantverkstraditioner och digital teknik, bygger innovativa loopar för eget bruk. Vi passade på att ställa några frågor om hennes sätt att använda Loops.

Sandra undervisar åk 3-5 i textilslöjd på Jutarumsskolan i Halmstad.

Agnes Haverling

Hur länge har du loopat?

Jag har varit igång med Loops i ungefär ett halvår nu. Mina kollegor Annelie och Martina, som båda arbetar aktivt med Loops tipsade Linda (Höidal) att höra av sig till mig och fråga om jag ville bli ämnesansvarig pedagog i slöjd. Det gjorde hon, och på den vägen är det. Jag kom snabbt igång och har redan hunnit hålla introduktioner för andra där jag visat vad de kan åstadkomma med Loops. Jag gillar verkligen verktyget och vill gärna göra vad jag kan för att sprida kunskap om det. Jag är typen som går in med 100% och verkligen vill ge allt.


Hur tycker du att det fungerar att använda Loops för undervisning i praktiska ämnen?

Det går otroligt bra att kombinera praktiska ämnen med Loops. Ärligt talat förstår jag inte hur man INTE kan använda det i t.ex. slöjd. Bara fördelen med hur lätt det blir att hålla isär material när jag har flera elevgrupper gör det värt det för mig. Det är inte hållbart med så mycket papper, varken för miljön eller ens sinnesro.

I Loops kan jag lägga in bilder och filmer på vad som helst. Det kan bli precis så detaljerat som jag själv vill. Undervisningen blir mycket smidigare när jag slipper stå längst fram i klassrummet och försöka visa hur man trär en nål. Det är ändå omöjligt för eleverna längst bak att se vad jag gör. Att istället kunna spela in en video eller visa bilder ökar detaljrikedomen och ser till att alla har möjlighet att ta till sig informationen. Dessutom slipper jag tjata om samma saker hela tiden. Eleverna kan kolla på filmen så många gånger de behöver.

Vad märker du för skillnader i arbetet när du använder Loops?

Den största skillnaden är det jag hör många säga. Att Loops blir som en extralärare i klassrummet. Det finns alltid olika kunskapsnivåer i klassrummet, med Loops kan jag ge mer tid till de som behöver extra stöd medan de mer självgående eleverna kan jobba vidare med instruktionerna i loopen. En annan skillnad jag märkt är att tempot och ljudnivån i klassrummet dämpas, framförallt när vi startar en ny loop. Då är det fokus och ljudnivån hamnar på en behaglig nivå. Slöjd är ett praktiskt ämne som lätt blir väl avslappnat och ljudligt. Jag tycker att det är helt ok att eleverna pratar medan de jobbar, men de får inte tramsa. Jag upplever att Loops hjälper till att skapa en lugnare och mer fokuserad arbetsmiljö.

Slöjd är ett ämne utan läromedel som lämnar oss till att mest behöva vända oss till läroplanen och skapa vårt eget material. När jag började besökte jag skolan som eleverna kommit ifrån för att fråga vad de redan gjort, och sen undersökte jag vad de skulle få göra på högstadiet för att skapa en bra progression. Man måste göra mycket egen research för att hitta momenten som behövs för att eleverna ska ta sig framåt. Jag ser Loops som en stor hjälp här. Slöjdlärare har skapat sitt eget material i alla tider, så när du ändå måste skapa eget material, varför inte göra det digitalt? Det mesta av materialet vi använder idag kommer ändå från nätet, varför inte paketera det på ett lättillgängligt sätt som man dessutom kan dela med andra?

Slöjd kan digitaliseras med enkla medel. Vi gör t.ex. korsstygn i Minecraft och barnen tycker att det är jättekul. Jag vill försöka pusha slöjdämnet in i framtiden och tycker att det är magiskt kul att kunna kombinera den fina gamla hantverkstekniken med moderna verktyg. Vi måste inse var barnen befinner sig och möta dem halvvägs. Deras värld är digital. Jag vill dessutom introducera iPads som ett arbetsverktyg för barnen, inte bara en nöjesmaskin. Arbetet med Minecraft integreras i Loops på ett sätt som ger eleverna stor frihet under ansvar. De får utveckla sina idéer, vilket skapar lust, driv och engagemang. Sen får det såklart inte spåra ut, det är en ständig balansgång i hur arbetet kan göras roligt och fritt samtidigt som strukturen bibehålls.

"Slöjdlärare har skapat sitt eget material i alla tider, så när du ändå måste skapa eget material, varför inte göra det digitalt? Det mesta av materialet vi använder idag kommer ändå från nätet, varför inte paketera det på ett lättillgängligt sätt som man dessutom kan dela med andra?"

Du använder Loops för mer än att bygga undervisning, Kan du berätta lite om det?

Det började som en rolig grej hemma när jag och min man skulle planera vår bröllopsresa. Vi ville åka på en rundresa till massor av olika platser i USA, och jag funderade på hur vi kunde strukturera det på ett smidigt sätt för att få koll på alla olika moment. Sen slog det mig att jag såklart skulle göra en loop av det och det blev hur bra som helst! Loops är perfekt som planeringsverktyg, både privat och på jobbet.

Sedan dess har jag börjat använda det tankesättet i mitt arbete också. Speciellt i samarbeten. Jag gillar att strukturera och ha allt på ett ställe, och det fungerar jättebra i Loops. Jag tänker också att man kan skapa årshjul i Loops, med matriser för bedömningsstöd och planering, så det blir överskådligt. Det behöver såklart inte vara massor av information utan kan handla om en planering av tre aktiviteter under en termin med information om vad som ska göras när, hur och vilka resurser som ska användas. Ett annat tips är att jobba med det systematiska kvalitetsarbetet i en loop, istället för en folder som det är för många nu. Om man tycker att det är svårt att få tag på uppdaterad information blir det demokratiskt och enkelt för alla att ta del av den när den delas i en loop. Dessutom kan man enkelt stämma av att alla fått tillgång till informationen genom att kolla vilka som accepterat inbjudan till loopen.

Har du några tips du vill dela med dig av?

Tips nummer ett är att våga! Jag var jättenervös i början och trodde inte att mina loopar skulle bli publicerade, men våga. Det finns mycket hjälp att få från alla ämnesansvariga pedagoger. Testa och utforska funktionerna, det är så du ser möjligheter och får bra idéerna. Våga göra fel. Du kommer lära dig massor av det. Personligen lägger jag mycket tid på det visuella i looparna. Jag gillar att hitta fina bilder och bra filmer för att bryta av textblocken och inte göra hjärnan för trött hos barnen som ska göra looparna.

Starta på nivån du är på nu och lita på att du kommer att nå dit du vill. Du behöver inte kunna allt på en gång, du bygger alltid utifrån dig själv och kan remixa en färdig loop om du inte vill bygga själv från grunden. Utvecklingen är mycket av det fina med Loops. Din loop kommer aldrig vara klar utan kan utvecklas av andra som remixar. Dessutom kan du själv uppdatera den kontinuerligt. Är du osäker på hur du ska bygga kan du alltid kolla på andras loopar, inspireras av hur de gjort och gör det till ditt eget.

Upptäck Sandras loopar:

By signing up, I agree to my data being stored in accordance with Loops Privacy Policy.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Agnes Haverling, fil. kand. i Digital media & Pedagogik och skriver om produktivitet, organisatoriskt lärande och metodik.

PRODUKTEN

Skapa och dela läranderesor med Loops

Utforska

TJÄNSTER

Vi hjälper dig att lägga grunden för livslångt lärande

Utforska

Säg hej!

Loops Education AB
Östra Hamngatan 16
411 09 Göteborg

kontakt@loopseducation.com

Ring 010 - 14 14 500