SKOLA

CASE

4

minuter

Caroline fick sin önskeloop

Caroline var en av lärarna som önskade en loop i julklapp förra året, närmare bestämt en loop om vänskap för åk 1-3 inför Alla hjärtans dag, och fick loopen Vara vänner byggd av Julia Orrling. Nu, ett år senare är vi nyfikna på hur hon och hennes kollegor i arbetslaget jobbat vidare med den och hur deras år med Loops varit.

Caroline undervisar på Alléskolan i Lomma, förra året önskade hon sig en loop till jul som hon fick byggd av en av Loops ämnesansvariga pedagoger.

Agnes Haverling

Hur tyckte du det var att få en loop byggd av någon annan?

Det var roligt att se att någon annan verkligen tänkt till och byggt en varierad loop med många olika typer av innehåll, som kreativt material blandat med mer renodlade svenskauppgifter. Allt samlat kring kompistemat jag efterfrågat, hur vi är med varandra. Det var också skönt att få en färdig loop då jag var helt ny i Loops förra julen.


Hur använde ni loopen?

I och med att jag var ny i verktyget valde jag då att plocka ut godbitarna ur loopen istället för att, som jag skulle gjort idag, köra den rakt igenom på en gång. Vi plockade helt enkelt ut det vi tyckte var bäst och roligast och använde den i anslutning till ett vänskapstema vi har i februari kring Alla hjärtans dag.

Nu till våren får vi två nya elever i klassen vilket gör kompistemat aktuellt igen men på ett lite annorlunda sätt. Så inför det kommer jag att återanvända loopen men remixa den lite för att passa just det ändamålet. Jag gillar att det går att återanvända innehåll och remixa loopar för olika syften.

"Man märker i klassrummet hur lugnet lägger sig när barnen jobbar med sina loopar."

Använder du fortfarande Loops i undervisningen?

Vi är flera på skolan som använder Loops, med ett eget bibliotek där vi samlar resurser och kan samarbeta. Jag och 2-3 andra lärare använder det mest intensivt, men vi håller på att få fler att komma igång. Vi kommer att exempelvis besöka Lin för att få inspiration kring olika sätt att använda Loops.

Jag tänker direkt på tre olika användningssätt för Loops:

  1. Övergripande planering. Vi har en loop för alla temaområden, för alla lärare på skolan som skapar en röd tråd för 1-3. Där kan vi se alla områden, centralt innehåll, vilka kunskapskrav som finns och hur hänger de ihop.
  2. Loops för din egen pedagogiska planering. Jag har en loop där jag kan planera mitt arbete inom våra olika temaområden. Jag tycker att det är praktiskt och smidigt att kunna samla material jag använt mig av tidigare för att inte behöva uppfinna hjulet varje gång. Jag kan istället återanvända och utveckla material jag tycker om.
  3. Loopar som delas ut till barnen. De kan enkelt anpassas med olika typer av uppgifter. Barnen kan jobba på egen hand och tillsammans, och allt kan anpassas efter individuella behov. Jag tycker också att det är en stor fördel att barnen kan tillgodogöra sig materialet i Loops på flera olika sätt. Talsyntes, video och förstoring av text underlättar mycket för barn som kanske inte kommit så långt i sitt läsande och skrivande. Då kan jag spela in en video där jag förklarar vad de ska göra. Jag tänker mig att det kan vara bra även för specialpedagoger som arbetar med barn i behov av särskilt stöd. Det underlättar och inspirerar till lärande på ett sätt som känns mer modernt.

Vad har du för tips till den som inte riktigt kommit igång med Loops än?

Leta bland loopar som redan finns, gå in och ändra färdiga loopar och anpassa dem efter dina behov. Det finns massor, även för de yngre barnen. Ett annat tips är att göra en loop tillsammans med barnen. De behöver inte jobba en och en utan lär sig mycket tillsammans. Gå igenom alla aktiviteterna, filma lite tillsammans och visa hur man spelar in sin röst. Sen kan du släppa lös dem för att jobba på egen hand. Testa också att spelifiera looparna med hubbar som är låsta med lösenord där barnen exempelvis måste lösa gåtor för att komma vidare. Jag märker att det tilltalar dem.

Vilka är dina bästa loopstips?

Låt det ta tid, och testa att använda Loops på olika sätt. Kanske övergripande på skolan med ett årshjul som visar vad som händer de olika månaderna. Det är bra både administrativt och för undervisning med barnen.

Våga! Loops är inte bara ytterligare ett verktyg, utan minimerar stök och samlar allt på ett ställe. Dessutom kan det ge en rent ekonomisk vinst genom mindre inköp av läroböcker.

Passa på att gå på Loopsträffar och inspirationstillfällen tillsammans med kollegor. Det är ett trevligt sätt att komma igång på och få nya perspektiv. Loops ger bra överblick över alla elever med allt samlat. Det är skönt att ha alla resurser och information samlat på ett ställe samtidigt som det inte exluderar andra verktyg och arbetssätt. Man märker i klassrummet hur lugnet lägger sig när barnen jobbar med sina loopar.

By signing up, I agree to my data being stored in accordance with Loops Privacy Policy.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Agnes Haverling, fil. kand. i Digital media & Pedagogik och skriver om produktivitet, organisatoriskt lärande och metodik.

PRODUKTEN

Skapa och dela läranderesor med Loops

Utforska

TJÄNSTER

Vi hjälper dig att lägga grunden för livslångt lärande

Utforska

Säg hej!

Loops Education AB
Östra Hamngatan 16
411 09 Göteborg

kontakt@loopseducation.com

Ring 010 - 14 14 500