FÖRETAG

BLOGG

5

minuter

3 enkla knep för att lära dig vad du vill

Att lära sig nya saker är ett av de bästa sätten att uppgradera både privatliv och karriär, och det senaste året har det blivit tydligt att företag också förstått vikten av att satsa på lärande. Josh Bersin, global branschanalytiker, har undersökt marknaden för Learning & Development och konstaterar en explosionsartad efterfrågan. Branschen omsätter nu över 240 miljarder dollar och växte med 7% under 2019.

Agnes Haverling

Det är ingen hemlighet att högpresterande personer prioriterar lärande som ett led i att öka sin produktivitet och nå långsiktiga karriärmål, och vi är många som vill bli en del av denna grupp. Ofta hindras vi dock av tvivel på vår förmåga att klara av uppgiften och frustration när det inte går snabbt nog, eller som vi tänkt. Med rätt teknik och inställning kan du dock lära dig nästan vad som helst och dessutom göra lärandeprocessen lika tillfredsställande som målet. Vi bjuder på tre enkla tips för bättre lärande, baserade på pedagogisk forskning.1. Fokusera på processen

Något motsägelsefullt ligger nyckeln till att lära sig nya färdigheter snabbt i att låta det ta tid. Övning över tid kommer att ta dig till dit du vill, och fördelarna som själva lärandeprocessen ger är enorma, speciellt för arbetsminnet.


I en artikel för Cornell University skriver Karene Booker om hur våra hjärnor förändras när vi lär oss en ny färdighet. I lärandeprocessen äger en helt annan typ av hjärnaktivitet rum än vid själva användandet av kompetensen, lärandet förändrar hjärnans stora nätverk. Utöver att göra existerande synapser mer motståndskraftiga rapporterar Scientific American att lärande faktiskt gör hjärnan större. Precis som muskler växer av träning växer hjärnan kraftigare i takt med att den används och tar till sig ny kunskap.


2. Pausa kort

Vila är nyckeln till att bibehålla kunskap. Därför är pauser ett viktigt inslag i alla seriösa lärandesessioner. Forskning från NIH´s National Institute of Neurological Disorders & Stroke, visar att korta pauser, redan från det att du börjar lära dig något och ofta, gör lärandeprocessen mer effektiv och hjälper oss att bibehålla kunskap. 


Leonardo G. Cohen, läkare och professor vid institutet, förklarar att de flesta tror att den bästa metoden för att lära sig något nytt snabbt är att öva så mycket och ofta som möjligt. Övning är nödvändigt, men att intensivt studera eller öva något under längre tid är oftast ineffektivt för både inlärning och bibehållande av kunskapen. Forskning vid institutet har istället funnit att vila, ofta och från ett tidigt skede i processen, kan vara lika viktigt för lärande som själva övandet.


Kvalitativa pauser hjälper hjärnan att skapa tydliga minnen under vilan så vi kommer ihåg vad vi precis lärt oss. Dr. Cohens undersökningar visar att hjärnvågorna hos deltagarna genomgick större förändringar under viloperioder än under studiesessioner.


3. Pausa långt

Oavsett vad du vill lära dig är det alltså viktigt att planera in pauser för att utveckla och bibehålla kunskap, och ju längre du vill behålla kunskapen, desto längre ska pauserna vara. Detta enligt en studie av Cepeda, Pashler, Vul, Wixted, och Rohrer.


Studien visade att de deltagare som tog en dags studiepaus fick bäst resultat vid prov efter 10 dagar, medan de som tog en hel månads studiepaus gjorde bäst ifrån sig på prov efter sex månader. Det verkar alltså som att hårdpluggande faktiskt kan minska vårt långtidslärande medan längre pauser får oss att komma ihåg kunskapen längre.


När vi ska lära oss något nytt trillar vi ofta i fällan att överfokusera och klämma in för mycket kunskap på en gång. Så kom ihåg att planera regelbundna, pauser mellan studiesessionerna. De kan vara avgörande för att optimera inlärningen. David Cox för skriver i sin artikel för The Guardian att hippocampus, då den tvingas lagra många nya och ofta liknande, mönster under kort tid ofta blandar ihop dem. 


En väl beprövad och effektiv taktik för att befästa ny kunskap är att återvända till den precis då du håller på att glömma bort den. Forskning har dessutom visat att minnen blir starkare varje gång vi återkallar dem så testa att vänta längre och längre tid innan du “förhör” dig själv. I början kanske redan efter några minuter, sedan efter några timmar, och så småningom dagar. En teknik känd som tidsfördelad repetition. Denna metod förklarar även varför du glömmer saker så fort efter intensivt tentaplugg. När den exponentiella kurvan för repetition och påminnelse inte fortsätter spegelvänds lärandeprocessen, och efter bara några veckor har du glömt bort vad du lärt dig.


Så ge dig själv rejält med tid och dela upp processen istället för att försöka lära dig något nytt på minimal tid. Experter på lärande från Louisiana State University rekommenderar studiesessioner på 30-50 minuter. Sessioner på under än 30 minuter är för korta för att vi ska kunna ta in ny information och de över 50 minuter skapar för mycket information för att ta in vid ett tillfälle. Ta en paus på 5-10 minuter efter varje session innan du sätter igång igen.


Att lära sakta men säkert har visat sig fungera bättre än hårdpluggande då hjärnan förändras i takt med att den tar in ny information. Hadley Bergstrom, neuroforskare, förklarar att det sker ändringar i hjärnan som möjliggör snabbare och starkare signaler mellan neuronerna när vi tillgodogör oss nya förmågor, och det bästa sättet att stärka dessa signaler är att introducera ny information i korta sessioner utspridda över längre tid. Att lära sig nytt i korta spurter låter länkarna mellan neuronerna stärkas gradvis.


Avslutande tankar

Nästa gång du vill lära dig att spela ett instrument, koda, måla, eller hantera ny mjukvara; ge dig själv tillräckligt med tid för att befästa kunskap som består. Bestäm dig för vad du vill åstadkomma, planera korta studiesessioner och medvetna pauser som gör det enkelt för dig att öva, och använd tidsfördelad repetition för att återkalla kunskapen.


Ett bonustips för att bättre internalisera ny kunskap: Dela kunskapen genom att lära någon annan vad du just lärt dig.

By signing up, I agree to my data being stored in accordance with Loops Privacy Policy.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Ge dig ut på en läranderesa var och när du vill med Loops!

Agnes Haverling, fil. kand. i Digital media & Pedagogik och skriver om produktivitet, organisatoriskt lärande och metodik.

PRODUKTEN

Skapa och dela läranderesor med Loops

Utforska

TJÄNSTER

Vi hjälper dig att lägga grunden för livslångt lärande

Utforska

Säg hej!

Loops Education AB
Östra Hamngatan 16
411 09 Göteborg

kontakt@loopseducation.com

Ring 010 - 14 14 500